محصولات دارویی

image_print

مترونیدازول (Metronidazole)
مترونیدازول یا 2-متیل-5-نیتروایمیدازول-1-اتانول، به عنوان یک ماده موثره دارویی، یکی از مشتقات نیترو ایمیدازلی می باشد که عمدتا در درمان عفونت های ناشی از باکتری های بی هوازی و پروتوزا به کار می رود. مترونیدازول برای درمان عفونت های انگلی شامل عفونت های ژیاردیای روده کوچک، آبسه آمیبی کبد، اسهال خونی آمیبی، عفونت های باکتریایی واژینال و … به کار می رود. مترونیدازول را می توان به صورت مستقل و هم ترکیبی با سایر آنتی بیوتیک ها برای درمان آبسه های کبد، لگن خاصره، شکم و مغز ناشی از باکتری های بی هوازی نیز به کار برد.

 

مترونیدازول بنزوات (Metronidazole benzoate)
مترونیدازول یک داروی آنتی پروتوزوال و باکتری کشی قوی است ولی مزه تلخ آن سبب می شود بعضی از بیماران این دارو را به راحتی نتوانند مصرف کنند. مترونیدازول بنزوات، با نام شیمیایی 1-(-2-بنزیلوکسی اتیل)-2-متیل-5-نیتروایمیدازول، ماده موثره بی مزه و غیر تلخ است و مصرف آن به ویژه برای کودکان آسان تر است. این ماده استر بنزواتی است که از واکنش بنزوئیک اسید و مترونیدازول به دست می آید. این ترکیب قبل یا در طی جذب از طریق دیواره روده هیدرولیز می شود به طوری که تنها مترونیدازول را می توان در گردش خون شناسایی کرد.
مترونیدازول بنزوات در درمان عفونت های ناشی از باکتری های بی هوازی به کار می رود. به طور کلی بیماری های باکتریایی که با مترونیدزول درمان می شود. این دارو را می توان در درمان آبسه مغز، پریتونیت و عفونت های باکتریایی پس از عمل جراحی به کار برد. از این دارو همچنین برای درمان عفونت های حاد دندان استفاده می شود.

استامینوفن (Acetaminophen)
استامینوفن یک داروی برطرف کننده درد و کاهنده تب است. استامینوفن در موارد متعددی از جمله سردرد، درد عضلانی، درد پشت، دندان درد، التهاب آرتریت، سرما خوردگی ها، آنفولانزا، درد ناشی از دوران قاعدگی و تب ها به کار می رود. استامینوفن یک داروی قدیمی است و در سال ۱۸۷۷ برای اولین بار ساخته شده است و از این جهت این دارو برای پزشکان شناخته شده است. این دارو به اشکال مختلفی از جمله قرص، قطره، شربت، شیاف و آمپول وجود دارد. این دارو به صورت فرموله شده با مواد موثره دارویی دیگر مانند آنتی هیستامین ها برای رفع تب، تسکین درد و بهبود علایم سرماخوردگی استفاده می گردد.

پلی اتیلن گلایکول (KEPEG)
پلی اتیلن گلایکول ها (PEG) پلیمرهای حاصل از واکنش اتیلن اکساید و آب هستند. این پلیمرها مهمترین نوع تجاری پلی اتر ها هستند. پلی اتیلن گلایکول های با جرم مولکولی پایین تر از 700 به حالت مایع بی رنگ، بی بو و ویسکوز با نقطه ذوب حدود C ˚10 – بوده در حالی که پلی اتیلن گلایکول های با جرم مولکولی بیشتر از 1000 به صورت واکسی شکل با نقطه ذوب حدود C˚67 می باشند. PEG های با جرم مولکولی متفاوت دارای خواص فیزیکی (به عنوان مثال ویسکوزیته) متفاوت بوده و کاربردهای متنوعی دارند، در حالی که خواص شیمیایی آن ها تقریباً شبیه است.
عددی که اغلب اوقات در نام PEG ها وجود دارد، نشان دهنده متوسط جرم مولکولی آن ها می باشد، به عنوان مثال PEG با n=9 تقریبا دارای جرم مولکولی 400 بوده و با عنوانPEG 400 نام گذاری می شود. اغلب پلی اتیلن گلایکول ها شامل مولکول های با جرم مولکولی متنوع می باشند و به عبارت دیگر polydisperse هستند. پلی اتیلن گلایکول ها در آب، متانول، بنزن و دی کلرومتان محلول و در دی اتیل اتر و هگزان نامحلولند.
پلی اتیلن گلایکول ها غیرسمی، بی بو، خنثی، روان کننده، غیر فرار و غیر سوزاننده بوده و به طور گسترده در داروسازی به عنوان حلال، عامل پخش کننده، پایه پماد، شیاف و … به کار می رود .پلی اتیلن گلایکول های با جرم مولکولی 4000 و 3350 به عنوان ملین اسمتیک، با افزایش جذب آب به داخل لوله گوارش سبب تخلیه روده می شود و از این جهت قبل از عمل جراحی و کولونوسکوپی استفاده می گردد.
پلی اتیلن گلایکول های مایع به عنوان حلال، سورفکتانت، پلاستیسایزر (plasticizer)، امولسیفایر، عامل مرطوب کننده (humectant) و عامل پاک کننده (cleansing agents) به طور گسترده در پماد ها، داروهای پوستی، شیاف ها، به عنوان روان ساز در قرص ها و کپسول ها و در صنایع آرایشی در محصولات مرتبط به مراقبت از پوست به کار می رود. پلی اتیلن گلایکول های مایع میزان نفوذ ماده موثره دارویی را در داخل پوست افزایش می دهد. این ماده بسیار آب دوست هست و از این جهت در فرمولاسیون داروهای پایه آب سبب افزایش حلالیت و دسترسی بیولوژیکی دارو می گردد. در داروهای چشمی از این ماده جهت بهبود سوزش و حس نامطلوب ناشی از خشکی چشم استفاده می شود.

مونوپروپیلن گلایکول (KEMPG)
مونوپروپیلن گلایکول مایعی بی رنگ و بی بو است و در صنایع آرایشی و دارویی استفاده گسترده دارد. پروپیلن گلایکول دارای گستره وسیعی از کاربرد های خاص مثل ضد یخ، حلال در اسانس ها، طعم دهنده ها و رنگ دهنده ها، محصولات آرایشی و بهداشتی مانند کرم های ضدآفتاب، شامپوها ، کرم های اصلاح و نرم کننده ها، حدواسط های دارویی و شیمیایی، عامل مرطوب کننده برای صمغ های طبیعی، مرطوب کننده، نگهدارنده و پایدار کننده در آرد نان و غذای حیوانات خانگی (به جز غذای گربه) می باشد .
پروپیلن گلایکول سمی نیست و سبب خارش و سوزش در پوست و چشم نمی شود. این ماده فقط در غلظت های بالا می تواند برای ارگانیسم های آبی سمی باشد. پژوهش های فراوان نشان داده است که پروپیلن گلایکول حساسیت زا و سرطان زا نیست. پروپیلن گلایکول فرار نیست و در آب میسل تشکیل می دهد.

دی پروپیلن گلایکول (KEDPG)
دی پروپیلن گلایکول مایعی بی رنگ، شفاف و ویسکوز با کاربردهای گسترده است. کاربردهای دی پروپیلن گلایکول ناشی از کارایی آن به عنوان یک Plasticizer در کنار قدرت حلالیت و ویسکوزیته بالا، سرعت تبخیر کم، سمیت کم و بوی ملایم است که اجازه می دهد از این ماده به عنوان یک افزودنی اصلی در بسیاری از فرمولاسیون ها استفاده شود. این ترکیب به عنوان نرم کننده و مرطوب کننده در صنایع آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.

 

محصولات مرتبط :
مترونیدازول
مترونیدازول بنزوات
استامینوفن
KEPEG
مونوپروپیلن گلایکول (KEMPG)
KEDPG